Plaats Rossum
Relatie Als Producent verbonden aan ProefLOKAAL
Product Paddestoelen in alle soorten maten en rassen
Website www.paddenstoelenrijk.nl
Interview Mushroom Maandag zou mooi zijn! Vrijdag Visdag. Woensdag Gehaktdag. Mushroom Maandag. Want sinds de introductie van de volautomatische wasmachine en wasdroger is Maandag Wasdag een zachte dood gestorven. Iedereen op maandag aan de paddenstoelen dus. Geert-Peter en Jolanda de Rijk uit Rossum zien dat wel zitten. ,,Met paddenstoelen kun je de heerlijkste gerechten maken. Paddenstoelen zijn eiwitrijk en dus een goede vervanger van vlees.’’ Geert-Peter en Jolanda begonnen in 1986 met Paddestoelenrijk in Rossum, aanvankelijk met champignons. In 2003 gooiden ze het roer om. In plaats van schaalvergroting begonnen ze juist met de kweek van exotische paddenstoelen. ,,We begonnen met zo’n 30 kilo in de week, inmiddels zitten we op zo’n 2000 kilo’’, vertelt Geert-Peter. Op het bedrijf werken naast het echtpaar nog zo’n acht medewerkers. Dat de vraag naar paddenstoelen toeneemt, heeft volgens Geert-Peter te maken met de ontwikkeling dat toch steeds meer mensen niet meer alle dagen vlees willen eten, maar meer afwisseling zoeken . ,,Inmiddels kweken wij bij Paddestoelenrijk ongeveer tien verschillende soorten. Paddestoelenrijk verkoopt daarnaast nog soorten van collega-telers en afhankelijk van het seizoen ook wilde paddenstoelen. De markt groeit gestaag, met een procent of 8 per jaar.’’ Paddestoelenrijk kweekt zelf onder meer de Shii-take, beukenzwam, Nameco, amandelpaddenstoel, Pioppino, koraalzwam, Eryngii, Pompom Blanc en de Mai Take. De paddenstoelen worden geleverd aan restaurants, marktkramen, winkels of groententassen als Beebox. Maar ook particulieren kunnen terecht bij Paddestoelenrijk. In die groeiende vraag zit volgens het echtpaar ook een gevaar. ,,Wij hechten erg aan biologisch en duurzaam produceren. We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Ook ons afval geven we terug aan de natuur. De oude substraatblokken waar de paddenstoelen in een week of 10 op groeien, gaan bij ons achter weer de grond in. Maar naarmate de afzetmarkt groeit wordt het ook voor de traditionele kwekers van de gewone witte champignons steeds aantrekkelijker om er exotische paddenstoelen bij te doen. Op de grote hoeveelheden pallets met champignons die verscheept worden naar het buitenland is altijd nog wel plek voor wat exotische varianten die dan ‘meereizen’. Het zou dus kunnen dat het met het relatief kleinschalige kweken zoals wij dat doen, door die toenemende concurrentie van ‘de grote jongens’, steeds moeilijker wordt om het hoofd boven water te houden. Want die grootschaligheid heeft natuurlijk ook effect op de prijs. En daar moeten wij dan tegenop boksen. Je kunt dan ook overproductie krijgen en ook dat drukt de prijs.’’ Meer informatie over dit unieke bedrijf is te vinden op de website www.paddenstoelenrijk.nl