Plaats Rossum
Relatie Als Producent verbonden aan ProefLOKAAL Bommelerwaard
Product Verse eieren en zuivel
Website www.boerderijzonneveld.nl
Interview Boerderij Zonneveld: wat was er eerder, de koe of het ei? Boerderij Zonneveld van Joop en Linda de Groot ligt op de grens van Velddriel en Rossum. Op het 65 jaar oude bedrijf worden melkkoeien en kippen gehouden. De boerderij is in 1954 gebouwd door de opa en oma van Joop. Joop en Linda namen het bedrijf in 1989 over van Joops ouders. En die hadden het weer overgenomen van hun ouders. Joop en Linda kregen op de boerderij twee kinderen, Twan en Kim. Wat was er eigenlijk eerst op boerderij Zonneveld in Rossum, de koe of het ei? Goede vraag, want het is een niet alledaagse combinatie op een agrarisch bedrijf, koeien en kippen. Linda de Groot zegt erover: ,,Voor Zonneveld geldt dat het ooit is begonnen met melkkoeien.’’ Voor Joop en Linda de Groot zijn beide onderdelen even belangrijk. ,,Daarom willen we graag laten zien waarom hier onze passie ligt.’’ Het is een echt familiebedrijf dus. De liefde en de zorg spatten er vanaf als je je laat rondleiden op het bedrijf. Het 65 jaar oude bedrijf is door de visie van Joop en Linda voortdurend vernieuwd en daardoor ook jong gebleven. Zoals gezegd zijn er kippen bijgekomen. Maar liefhebbers kunnen in de Bed&Breakfast en de groepsaccommodatie ook terecht voor een overnachting. Of voor een bedrijfsuitje, teamtraining of vergadering. Linda: ,,Wij willen belangstellenden graag ons bedrijf laten zien en er over vertellen. Daarom wordt nu gewerkt aan een Boerderijroute, zodat bezoekers op een boeiende manier worden geïnformeerd over de dagelijkse gang van zaken op het bedrijf. Ik hoef er dan niet meer altijd bij te zijn, want daarvoor ontbreekt soms de tijd. Op het terras dat we op het erf gaanrealiseren, kunnen fietsers en wandelaars iets lekkers nuttigen.’’ Zonneveld houdt ongeveer 15.000 kippen. ,,Wij houden kippen voor de eieren. Een kip legt ongeveer 1 ei per dag. In heel Nederland worden jaarlijks zo’n 10 miljard eieren geproduceerd. Onze kippen hebben overdag een vrije uitloop naar het naastgelegen weiland en het aangrenzende bosje. ’s Nachts zijn ze binnen en gaan de luiken dicht. Ook om te voorkomen dat er vossen en andere rovers binnenkomen.’’ Natuur- en milieubescherming nemen bij Linda en Joop een belangrijke plaats in als het gaat om de bedrijfsvoering. Linda: ,,Eieren die wat vies geworden zijn en daardoor ongeschikt zijn voor verkoop in de winkel, gaan naar Instock. Deze organisatie wil voedselverspilling tegengaan en verwerkt afgekeurde producten in hun restaurants in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Anders zou je ze weg moeten gooien. Dat is toch zonde.’’ De kippen blijven een kleine twee jaar op Boerderij Zonneveld. Daarna gaan ze allemaal weg om geslacht te worden. ,,De kippen gaan uiteindelijk als soepkippen naar Afrika. Dat is het moment om het kippenverblijf goed schoon te maken voor weer een nieuwe lichting legkippen.’’ De andere tak van het bedrijf is dus de melkveehouderij. Joop vertelt: ,,Wij hebben zo’n 80 melkkoeien en 40 kalfjes en pinken. We hebben een aparte ruimte voor de koeien die gaan kalveren. In deze stal hangen camera’s om in de gaten te houden of alles goed gaat. Het melken van de koeien gebeurt in de melkrobot. Dat gaat volautomatisch. De koeien bepalen zelf wanneer ze zich door de robot willen laten melken.’’ De zorg voor milieu en natuur komt ook tot uitdrukking in de ruimte tussen de boerderij en het gebouw waar de Bed&Breakfast is gehuisvest. Linda: ,,Ik heb hier een bijenhotel geplaatst, met in de buurt veel soorten wilde bloemen. De bijen hebben het in Nederland moeilijk en zijn van vitaal belang voor onze voedselproductie. Het is daarom belangrijk, de bijen een handje te helpen. KADER Waarom Boerderij Zonneveld meedoet met Proeflokaal? In de Bommelerwaard groeit en bloeit veel moois. Boeren en tuinders produceren de lekkerste producten. Wij willen hier alle inwoners van de Bommelerwaard en daarbuiten van laten meegenieten. Het voedsel komt niet zomaar op je bord. Wij willen graag aan iedereen vertellen wat er zoal op de boerderij gebeurt, voordat het op je bord komt. Dat zorgt voor meer begrip en een betere verbinding tussen boer en burger.